Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Ябълковият оцет се смята за панацея

Ябълковият оцет се смята за панацея

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k2k
Ябълков оцет

Вкиснатото ябълково вино, каквото всъщност е на практика ябълковият оцет, е много полезно, има по-богат вкус от обикновения оцет, както и по-голяма хранителна стойност.

Освен органични киселини в ябълковия оцет има захари, фенолни вещества и над 15 вида аминокиселини.

Калият, който се съдържа в ябълковия оцет, е много полезен за хората, които искат да предпазят сърдечно-съдовата си система от заболявания, а ябълковата киселина стимулира обмяната на веществата.

Сред народа битува мнението, че ябълковият оцет е много полезен за здравето и това е така, но се отнася само до натуралния, а не рафинирания продукт.

За отслабване народните медици съветват да се пие по 1 чаша топла вода на гладно, в която е добавена 1 супена лъжица ябълков оцет.

Смята се, че при болест и висока температура, ако се намаже кожата със слаб разтвор на ябълков оцет, температурата ще спадне. Вода и ябълков оцет в съотношение 20 към едно укрепват косата.

Водата трябва да е хладка, защото иначе разтворът се превръща във вряща киселина.

Видове оцет

При грип и ангина може да се прави гаргара на гърлото с разтвор от хладка вода и ябълков оцет. Той е полезен при артрит, астма и бъбречни заболявания.

Благодарение на високото ниво на пектин той намалява лошия холестерол. Но трябва да има мярка, защото ябълковата киселина в силни концентрации и честа употреба може да предизвика язвен колит и дори цироза на черния дроб. Не трябва да се забравя и фактът, че оцетът разяжда зъбния емайл.

Можете да си приготвите ябълков оцет в домашни условия, ако искате да сте сигурни, че ползвате натурален продукт. За целта вземете 900 г ябълки, 1 л вода, 200 г мед, 10 г мая.

Измийте ябълките, изчистете ги от сърцевината и ги настържете на едро ренде. Долейте в пюрето вряла поизстинала вода, 100 г мед и маята. Излейте в дървен, стъклен или глинен съд с широко гърло и оставете на тъмно топло място за 10 дни.

Два пъти дневно разбърквайте кашата с дървена лъжица. Накрая прецедете през марля и на всеки литър получен сок добавете по 50 г мед, прелейте в съд с широко гърло, завържете с марля и сложете на тъмно топло място за 40 дни.

Ферментацията е приключила, когато вече не се образуват мехурчета, а течността не е мътна. На повърхността може да се образува пяна, която е още по-лечебна от самия оцет.

След като е готов, оцетът се прецежда, разлива се в бутилки и се затваря. След няколко месеца на дъното на бутилките може да се образува утайка, но тя не разваля качествата на оцета.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.8
53
45
35
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
пепа
пепа
02.07.2013 07:47
Пишете си рецептите точно.Вие ако знаете каква мая трябва да сложите,другите не знаят.
3
0
Svetla
Svetla
03.06.2013 15:21
Става въпрос за мая от оцет ,не за хлебна бая или каквато и да е друга :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
2
0
Калина Василева
Калина Василева
27.04.2013 13:10
Маята е изключително вредна, как може да препоръчвате такива неща с мая. Вместо лекарство, ще стане отрова!
1
0