Начало За нас Реклама Контакти

Ябълков десерт с извара

Снимка за Ябълков десерт с извара
50
Време за приготвяне: 50 минути
I
Степен на трудност - Лесна
Подходяща напитка - вино

Този руски десерт е очевидно белязан от родната си кухня. Изглежда по имперски добре, направен е със сметана, извара и черен хляб и съвсем подходящо е овкусен с водка.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  1. 250 г фина извара
  2. 100 мл сметана
  3. 6 с. л. пудра захар
  4. 3 с. л. стафиди
  5. 1 ч. л. бурбонска ванилова захар
  6. 1 ч. л. настъргана лимонова кора
  7. 150 г руски ръжен хляб без кората
  8. 1 ч. л. канела
  9. за ябълките:
  10. 4 средни ябълки, обелени и нарязани на тънки резени
  11. 2 с. л. вода
  12. 5 с. л. захар
  13. 2 с. л. водка
  14. 4 ч. л. сладко от горски плодове
     

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Изварата се разбива на сняг. Към нея се добавя разбитата сметана и 3 с. л. от захарта. Слагат се стафидите, ванилията и лимоновата кора.

  2. 2.

    Хлябът се смила с кухненски робот или се настъргва. Разбърква се с останалата захар и канелата.

  3. 3.

    Водата и захарта за ябълките се кипват. Слагат се резенчетата ябълки, водката, разбъркват се и се варят под капак за 3-4 мин. и още 3-4 мин. без капак, докато течността се изпари.

  4. 4.

    В стъклена купа или в чаши се сипват подред сладкото, изварата, хлябът и ябълките. Отгоре се украсява с канела и разбита сметана.
     


Подходящи типове вина
Септ. 2013
Още подобни рецепти
Коментари