Ябълки за стройна фигура
• 13 коментара • 1/5
“По една ябълка сутрин за здраве и вечер за красота” - французите добре познават здравословните, диетичните и разкрасяващите свойства на ябълката. Ябълките лекуват, зареждат с енергия и се борят с излишните килограми.
Ябълката е плод на ябълковото дърво от семейство Розоцветни, подсемейство Ябълковидни, род Malus Mill. Съществуват около 30 основни вида ябълки и над 7500 култивирани сорта. Ябълката е известна от преди 5000 години, като за нейна родина се смятат Северозападните Хималаи. Култивирана е в Мала Азия, а по-късно е разпространена в Древна Гърция, Древен Рим и в цяла Европа. Хранителни качества на ябълката
Ябълките са богат източник на пектин (разтворими естествени влакнини) и целулоза (предимно в кората и семките), ябълчна и лимонена киселина, флавоноиди, витамини (от групата В, С, Е, Р и РР), минерали (най-вече калий, бор) и захари (фруктоза – 6,8%, глюкоза – 2,7%, захароза – 2,2%). Ароматът на ябълките се дължи на съдържащите се в тях етерични масла, а вкусът зависи от количеството и съотношението на захарите и органичните киселини. Съдържанието на витамин С варира според сорта на ябълката. Някои видове ябълки имат до 3 пъти повече витамин С от останалите.
За да запазите хранителните качества на ябълката максимално високи, яжте я с кората, тъй като в тази част от плода има най-много флавоноиди, витамин С и пектин. Ако имате здрави зъби, консумирайте я цяла, а не нарязана на парчета, защото след като ножът мине през нея, количеството витамин С рязко намалява, а повърхността й става кафява поради окисляване. Колко витамин С ще има в ябълката зависи също от температурата на съхранение – най-много от този безценен витамин се съдържа в ябълките в хладилника, а най-малко в ябълките, преминали през топлинна обработка.
Хранителни стойности в 100 г ябълки: 42 ккал; 0,1 г мазнини; 0,4 г белтъчини; 12 г въглехидрати
Здравословни качества на ябълката
Благодарение на съдържащите се флавоноиди (най-вече на кверцетин и катехин), ябълките намаляват риска от някои видове рак – на белите дробове, на простатата и на храносмилателните органи, подобряват белодробните функции и облекчават астмата.
- Ябълките предпазват от атеросклероза, инфаркт, артериална хипертония, и други сърдечносъдови заболявания.
- Ябълките са идеални за профилактика на простудните заболявания.
-
Високото съдържание на минералите калий и бор в ябълките ги прави незаменим помощник в борбата с остеопорозата.
- Ябълките облекчават главоболието.
- Ябълките помагат на организма да преодолее никотиновия глад при отказване на тютюнопушенето.
- Ябълките почистват зъбите и избелват зъбния емайл.
Ябълка в диетата
Да спазваш диета или да се храниш природосъобразно и да не ядеш ябълки е малко вероятно. Ябълката е най-честият спътник на диетите. Нискокалорична, без съдържание на мазнини, натрий и холестерол, ябълката е незаменим плод в борбата с излишните килограми и в поддържането на стройна фигура. Предпочитайте ябълките с по-ниско съдържание на захари. Похапвайте ги по всяко време на деня. Най-мощен враг на излишните килограми е ябълката, изядена сутрин на гладно.
Обичате ли ябълки? Обичате, не обичате, включете ги в хранителното си меню. Ако имате сериозни проблеми със стомаха (гастрит, язва), пийте ябълков сок или яжте пасирани ябълки, но пак не ги изключвайте напълно от лечебния си режим. Ябълките са източник на здраве, лекота и красота.
10.11.2009/Биляна Божилова