zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Ябълката: най-полезният от плодовете



Ябълката: най-полезният от плодовете

dieti.info
четете още в dieti.info


Ако сте се питали защо считат ябълката за най-полезния плод, но не знаете точния отговор, той е, че именно в нея комбинацията от полезни елементи е най-удачна за нуждите на човешкия организъм. Във Великобритания дори има официален лозунг: “Една ябълка дневно и лекарят не ни е нужен”.

В ябълките се съдържа витамин С, който укрепва имунната система, както и флавоноиди – антиоксиданти, намаляващи риска от сърдечносъдови заболявания.

Едновременно с това в една ябълка има само 70-100 калории, но тя може успешно да замени шоколада или бонбоните, като удовлетвори нуждите на организма от захар.

В ябълките се съдържат и значително количество феноли, които действат регулиращо на нивото на холестерола - намаляват “лошия” холестерол и повишават “добрия”.

Ябълковият сок неутрализира вредните бактерии в устата, които разрушават зъбния емайл. А фитонутриентите в него намаляват риска от невродегенеративни заболявания на главния мозък (например Паркинсон и Алцхаймер).

Установено е, че всекидневната употреба на 5 ябълки способства за намаляването нивото и на респираторните заболявания, вкл. астмата.(а)

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    хранене и диети    aлтернативи    
 
more news
rss
 
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.